Artikel om klovbeskæringskurset
Der er stigende opmærksomhed omkring klovplejens betydning for søernes holdbarhed.
Af Morten Thomsen
Foto: Morten Thomsen.
Vi fandt frem til, at denne lamelskive til omkring 50 kroner er bedst, fortæller medarbejder Henrik Lang. Før havde de prøvet en skive til kvæg, men den var for grov.
|
|
Dyrlæge Kaj Vestergaard (i midten) viser, hvor langt klove og biklove skal beskæres. Soen er løftet op i boksen, så klovene er cirka halvanden meter over jorden.
|
|
Johan Solmer begyndte at klovbeskære i sin besætning på 750 søer, efter at han kom med i projektet SoLiv. Vi havde for mange søer, vi måtte sætte ud på grund af ben- og klovproblemer, men det ser allerede meget bedre ud nu, fortæller han.
|
|
En 115 mm vinkelsliber og et par gode arbejdshandsker er foruden en klovbeskæringsboks de vigtigste instrumenter til klovbeskæring. Bagklovene er langt værre end forklovene, fortæller Jes Henrik Kolmos der her er i gang med at beskære en so. |
Interessen for at klovbeskære egne søer er steget markant. At klovbeskære søerne er lettere, end vi havde forestillet os, fortæller medhjælper Jes Henrik Kolmos hos Johan Solmer, Sønderborg. Han har klovbeskået søer i fem måneder. Boksen er hjemmelavet.
"Med regelmæssig klovpleje kan I reducere omfanget af halte søer med en tredjedel," sagde fagdyrlæge Kaj Vestergaard, Dansk Svineproduktion, da han forleden var inviteret til Avnbøllund ved Sønderborg for at fortælle og demonstrere klovpleje hos søer.
Og klovpleje er faktisk ikke så vanskeligt som det lyder, men alligevel kan det være vanskeligt for den enkelte svineproducent at komme i gang.
Johan Solmer, svineproducent på Avnbøllund, var selv startet med klovpleje for omkring fem måneder siden i sin besætning med 750 søer.
"Klovbeskæringsboksen har vi selv bygget," fortæller han, da de omkring 20 svineproducenter har taget opstilling omkring boksen, og den første so er på plads og klar til at blive hejst to meter i vejret.
"Når hun hænger der i boksen, er hun rolig," siger Johan Solmers medhjælper, Jes, mens han tager handskerne på og griber fat i den enhånds betjente vinkelsliber.
"Vi bruger en skive med omkring 40 små lameller," fortæller Jes og viser den lille skive frem. Andre skiver har været prøvet, blandt andet en model til køer, men den var for grov.
Han griber roligt soens bagklov og starter vinkelsliberen. Det giver et lille ryk i soen, da han begynder at file på hendes venstre yderklov. Han stopper efter cirka 20 sekunder og vurderer resultatet.
"Begynd altid nedefra fra trædefladen," råder Kaj Vestergaard, der selv har klovbeskæringserfaring fra tæt på 2.000 søer.
"Vær forsigtig i starten indtil I får rutinen," siger han videre.
På Avnbøllund har det placeret boksen mellem løbe- og drægtighedsafdelingen. Når den ikke er i brug, hæves den op i loftet, så både folk og fæ kan passere under. Det skal være praktisk stillet an, kommenterer Johan Solmer.
"Fremover tager vi konsekvent gyltene gennem boksene," forklarer medhjælperen Jes i en pause med vinkelsliberen. Bi-klovene er de særligt opmærksomme på at beskære, så de kun lige rører underlaget når soen går eller står.
"Vi har allerede oplevet, at problemet med afrevne biklove er blevet mindre," supplerer Johan Solmer.
I starten var de to mand om at beskære klovene og drive søer frem og tilbage, men i dag har de fundet en rytme, hvor en mand alene kan klare 10-15 søer i timen.
"Det er meget lettere, end vi havde forestillet os, før vi kom i gang," tilføjer Henrik Lang, Johan Solmers anden medarbejder.
I farestalden stopper Johan Solmers medhjælper, Henrik Lang, ved en so.
"Hun havde meget lange klove og gik dårligt. Vi havde næsten sendt hende til slagtning, men så fik vi hendes klove beskåret, og nu går hun fint og passer sine grise," fortæller han og tilføjer:
"Jeg tror der er to kuld mere i hende."
Af Morten Thomsen , Landbrugsavisen d. 27/3-09
Svinevet | Moltrupvej 49A | 6100 Haderslev | Tel: 73 52 12 10 | Fax: 73 52 23 53 |